Elstationen tillhör regionnätsbolaget EPV Alueverkko och färdigställdes den 17 juli för idrifttagning på området för solkraftsparken i Heinineva. Via denna elstation kommer den el som produceras i EPV:s solkraftspark att överföras till stamnätet. Huvudentreprenören för byggarbetena på elstationen var Nordic Electro Power Oy.
De egentliga byggarbetena på elstationen inleddes i september förra året. EPV Alueverkkos verkställande direktör Jukka Paavola berättar att tidtabellen var exceptionellt snabb, eftersom byggentreprenader för elstationer i vanliga fall tar cirka två år. Han konstaterar att byggprojektet faktiskt fortskred enligt tidsplanen i varje arbetsfas.
– Byggentreprenaden gick alldeles strålande i fråga om både byggarbetena och anordningsleveranserna. Nordic Electro Power ansvarade för anläggningsarbeten och eltekniska arbeten, levererade alla anordningar med undantag för transformatorerna, och hade också ansvar för att bygga upp och installera anordningarna. Leveransen av transformatorer hanterades av BTB Transformers, förklarar Paavola som bakgrundsinformation.
I den nya elstationen ingår två transformatorer, fyra ställverk på 110 kV, två byggnader med utrustning och två elkopplare på 33 kV. Elöverföringen från solkraftsparken sker via jordkablar. Till en början överförs den el som produceras av solpanelerna från de olika delarna av parken till elkopplarna i elstationen. Från elkopplarna överförs elen till transformatorerna, som omvandlar elen på 33 kV till 110 kilovolt, och därefter överförs den producerade elenergin till elnätet.
Elöverföringen inleds under den kommande hösten
Paavola nämner att jämfört med EPV:s normala elstationer som kopplar ihop och överför den producerade elen är denna elstation annorlunda främst i fråga om automationen som hör ihop med solenergiproduktionen. Företaget har satsat på säkerhetsfaktorer som gör att elstationen fungerar bra och att elöverföringen kan säkerställas.
– Att konstruera två byggnader med utrustning är redan i sig en säkerhetsåtgärd. På detta sätt vill vi säkerställa att elöverföringen kan ske så störningsfritt som möjligt, om den ena utrustningsbyggnaden eller mellanspänningskopplarna av någon orsak är ur bruk. Samtliga system har dubblerats. Detta innebär att om någon anordning eller något system går sönder, avbryts inte solkraftsparkens produktion och inte heller överföringen av el till stamnätet, konstaterar Paavola.
I den inledande fasen överförs elen via elstationen till byggplatsen i solkraftsparken och används där. Paavola bedömer att elöverföringen till stamnätet kommer att sättas igång i september, då de första solpanelerna i solkraftsparken är klara att tas i drift för elproduktion. Då hinner man kontrollera att elen överförs som planerat till elstationen och från stationen vidare till stamnätet.
– Via denna elstation kommer vi i sinom tid att överföra all el som produceras av solpanelerna. I början är det ändå enklare att följa upp och kontrollera den producerade elenergin om vi kopplar in ett elproducerande område i gången till elnätet bland de delar av solkraftsparken som färdigställts. På detta sätt kan vi försäkra oss om att allt går enligt planerna och att vi till exempel kan justera spänningen problemfritt.
Mer information: Jukka Paavola, verkställande direktör, EPV Alueverkko Oy, 010 505 5035