Hankkeet

Suunnittelemme ja rakennamme teollisen mittakaavan aurinkovoimahankkeita eri puolilla Suomea.

Lapuan aurinko­puiston valmistelut alkaneet

EPV:n ensimmäinen teollisen mittakaavan aurinkovoimapuisto nousee Lapuan Heininevan entiselle turvetuotantoalueelle. Valmistuessaan puisto on yksi Suomen suurimmista – yli 90 gigawattitunnin (GWh) vuosituotannollaan se lisää EPV:n uusiutuvaa sähköntuotantoa noin kuusi prosenttia. Hanke tukee erinomaisesti konsernin tavoitetta saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä.

Hyödynnämme aurinkopuiston suunnittelussa Alavuden aurinkovoiman mittausasemallamme kehitettyjä ennustemalleja.

Puiston esivalmistelut käynnistyivät vuonna 2022, ja saman vuoden joulukuussa työ- ja elinkeinoministeriö myönsi hankkeelle 12 miljoonan euron investointituen EU:n elpymis- ja palautumissuunnitelmasta (RRF). 

Lue lisää: EPV Aurinkovoiman ensimmäinen aurinkovoimapuisto Lapualle

Lapuan puiston avain­luvut

Koko: 140 ha
Kokonaisteho: 100 MWp (megawatt peak)
Paneelien määrä: n. 140 000
Yhden paneelin teho: n. 700 Wp (watt peak)
Puiston elinkaaren keskituotto: yli 90 GWh (gigawattitunti)
Paneelitelineiden pituus: n. 100 km

Suunnitteilla 1000 megawatin edestä aurinko­voimaa

EPV omistaa rusaasti aurinkovoimatuotantoon soveltuvia maa-alueita, ja luvitamme parhaillaan vanhoja turvetuotantoalueitamme. Lähtökohtana on valita maa-alueet siten, ettei maata tarvitse muokata tai puita kaataa aurinkopuiston tieltä.

Hankekehityksessä meillä on Lapuan puisto mukaan lukien noin 1000 MW:n edestä aurinkovoimaa.

Oma aurinko­voiman mittaus­laitos

Seuraamme aktiivisesti aurinkovoima-alan teknologia- ja hintakehitystä. Aurinkoenergian tuottoa tutkimme EPV:n omalla mittausasemalla Alavuden Vuorennevalla. Tutkimusta tehdään eri olosuhteissa ja eri paneelityypeillä samalla parantaen aurinkovoiman ennustettavuutta.

Syksyllä 2018 käyttöönotetulla asemalla kehitettyjä aurinkovoiman ennustemalleja hyödynnetään aurinkovoimahankkeiden suunnittelussa.